Strefa CzłowiekaStrefa Człowieka
  • O strefie człowieka
  • 6 Filarów zdrowia
  • Blog
  • Kontakt
  • Sklep

Jak to co jesz wpływa na twój ból pleców

Jak to co jesz wpływa na twój ból pleców

Dieta a ból pleców

Wiele badań pokazuje jak wielki jest wpływ diety na odczucia bólowe. Wygląda na to, że to co jesz, może zwiększyć lub zmniejszyć prawdopodobieństwo bólu pleców. Według statystyk 84% Polaków ma bóle pleców. Jeżeli znajdujesz się w tych 84% koniecznie przeczytaj.

Jeżeli próbowałeś już wielu rzeczy, a zaawansowane technologicznie rzeczy takie jak: nowy materac lub ergonomiczne krzesło biurowe niewiele dały. Warto przyjrzeć się swojej diecie. Każdy problem składa się z wielu wzajemnie zależnych płaszczyzn, więcej o tym.

Badania

Badania sugerują, że spożywanie wysoko przetworzonych produktów, dużej ilości cukru oraz innych prozapalnych produktów ma duży wpływ na dolegliwości bólowe, które odczuwamy.

Prościej mówiąc im więcej jesz gotowych produktów, takich jak zupki chińskie, batoniki, soki, napoje słodzone itp. tym większe prawdopodobieństwo, że będziesz mieć do czynienia z jakimś przewlekłym bólem.

W metaanalizie badań na temat wpływu diety na dolegliwości bólowe i próg bólu zauważono, że spożycie białka, tłuszczu i cukru jest związane z intensywnością bólu i progiem bólu. 

Z metaanalizy wynika, że diety roślinne mogą łagodzić ból w przypadku przewlekłego bólu mięśniowo-szkieletowego. Pacjenci z przewlekłym bólem reumatoidalnego zapalenia stwów mogę wykazywać niewystarczające spożycie wapnia, kwasu foliowego, cynku, magnezu i witaminy B6. Natomiast pacjenci z fibromialgią mogą wykazywać niższe spożycie węglowodanów, białek, lipidów, witamin A-E-K, kwasu foliowego, selenu i cynku. W chorobie zwyrodnieniowej stawów ból zmniejszyła dieta z większą ilością tłuszczu i cukru, a próg bólu przy fibromialgii zwiększył się po zwiększeniu spożycia białka.

Oprócz tych rzeczy, nadwaga i otyłość okazała się również bardzo ściśle skorelowana z przewlekłymi bólami mięśniowo szkieletowymi.

Co zrobić?

W wyniku przewlekłego stresu, mnogości zanieczyszczeń, predyspozycji genetycznych, bardzo małej ilości ruchu i niewłaściwej diety, ogromna część społeczeństwa narażona jest na choroby i dolegliwości związane z przewlekłym stanem zapalnym.

W takim przypadku warto zastosować dietę i produkty, zmniejszające przewlekłe stany zapalne.

Dieta i produkty przeciwzapalne

Dieta przeciwzapalna opiera się na świeżej, niskoprzetworzonej żywności, głównie warzywach i owocach, zaleca się spożywanie różnorodnych produktów. Nie jest to dieta odchudzająca, więc powinna pokrywać nasze dzienne zapotrzebowanie energetyczne.

Produkty zabronione:

  • słodzone napoje i soki owocowe;
  • białe pieczywo, biały makaron i inne produkty z oczyszczonej mąki;
  • sklepowe słodycze, pączki, drożdżówki;
  • lody, kremy do ciast;
  • słone przekąski: chipsy, paluszki, krakersy;
  • wysoko przetworzone mięsa: parówki, konserwy, kiełbasy, wędliny o zawartości mięsa poniżej 90%, których masę zwiększa się poprzez ostrzykiwanie wodą z polifosforanami;
  • kwasy tłuszczowe trans (utwardzone oleje roślinne);
  • alkohole wysokoprocentowe, np. wódka, whisky, gin.

Produkty wskazanie

  • Warzywa – szczególnie zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż), warzywa krzyżowe (kalafior, brokuł, brukselka, kapusta), marchew, buraki, cebula, fasolka,
  •  Owoce – im ciemniejsze owoce, tym więcej zawierają składników przeciwutleniających i przeciwzapalnych.
  • Ziarna – ryż dziki, brązowy i basmati, kasza gryczana i jęczmienna, komosa ryżowa, płatki zbożowe to produkty polecane.
  • Nasiona roślin strączkowych (1-2 porcje dziennie) – fasola, groch, soczewica, ciecierzyca.
  • Zdrowe tłuszcze– polecanymi źródłami tłuszczu są oliwa z oliwek extra virgin, organiczny, tłoczony na zimno olej rzepakowy, orzechy włoskie i laskowe, pestki, szczególnie nasiona konopi i siemię lniane, nasiona chia, awokado, tłuste ryby morskie, jajka od kur karmionych paszą wzbogaconą w kwasy omega-3 
  • Ryby i owoce morza– łosoś, śledź, sardynki, tuńczyk czy makrela to źródła kwasów tłuszczowych omega-3 
  • Gotowane grzyby azjatyckie – grzyby shiitake, enokidake, maitake i inne
  • Zioła i przyprawy – to składniki diety o potężnym potencjale antyoksydacyjnym. Można stosować zarówno świeże, jak i suszone.
  • Herbata – zielona, biała i oolong

Podsumowanie

Zdrowie jest składową wielu czynników, by czuć się w pełni dobrze warto analizować je na różnych płaszczyznach. Przy przewlekłym stanie zapalnym w organizmie i przy przewlekłych bólach kręgosłupa, dieta przeciwzapalna może nam znacznie pomóc. Nie należy przy tym pomijać biomechaniki człowieka, warunków życia takich jak rodzaj pracy i pozycji, w której się spędza większość czasu. Ruch w tym wszystkim odgrywa również niesamowite znaczenie o czym więcej w kolejnych artykułach.

Bibliografia

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7431251/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7141322/

Poprzedni artykułPsychobiotyki- popraw swoje zdrowie psychiczne, zwiększ poziom testosteronu i popraw jakość skóry.Następny artykuł Ile w końcu powinieneś spać?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

Samopoznanie- przejmij stery życia20 marca, 2023
Regeneracja Magnez- pozbądź się bólu i odzyskaj dobre sampoczucie17 stycznia, 2023
Regeneracja 2.0- nowy poziom zdrowia15 stycznia, 2023

Strefa Człowieka

Pomożemy Ci odkryć swój pełny potencjał, polepszyć, zdrowie, jakość życia oraz wynieść je na zupełnie nowy poziom.

Kontakt

sczlowieka@gmail.com
Copyright © 2020 by Strefa Człowieka. Wszelkie prawa zastrzeżone!
Optymalizacja i poprawki techniczne TonyMedia.pl
Zarządzaj zgodami plików cookie
We use cookies to optimize our website and our service.
Functional cookies Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferences
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statistics
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
View preferences
{title} {title} {title}