Dieta a ból pleców
Wiele badań pokazuje jak wielki jest wpływ diety na odczucia bólowe. Wygląda na to, że to co jesz, może zwiększyć lub zmniejszyć prawdopodobieństwo bólu pleców. Według statystyk 84% Polaków ma bóle pleców. Jeżeli znajdujesz się w tych 84% koniecznie przeczytaj.
Jeżeli próbowałeś już wielu rzeczy, a zaawansowane technologicznie rzeczy takie jak: nowy materac lub ergonomiczne krzesło biurowe niewiele dały. Warto przyjrzeć się swojej diecie. Każdy problem składa się z wielu wzajemnie zależnych płaszczyzn, więcej o tym.
Badania
Badania sugerują, że spożywanie wysoko przetworzonych produktów, dużej ilości cukru oraz innych prozapalnych produktów ma duży wpływ na dolegliwości bólowe, które odczuwamy.
Prościej mówiąc im więcej jesz gotowych produktów, takich jak zupki chińskie, batoniki, soki, napoje słodzone itp. tym większe prawdopodobieństwo, że będziesz mieć do czynienia z jakimś przewlekłym bólem.
W metaanalizie badań na temat wpływu diety na dolegliwości bólowe i próg bólu zauważono, że spożycie białka, tłuszczu i cukru jest związane z intensywnością bólu i progiem bólu.
Z metaanalizy wynika, że diety roślinne mogą łagodzić ból w przypadku przewlekłego bólu mięśniowo-szkieletowego. Pacjenci z przewlekłym bólem reumatoidalnego zapalenia stwów mogę wykazywać niewystarczające spożycie wapnia, kwasu foliowego, cynku, magnezu i witaminy B6. Natomiast pacjenci z fibromialgią mogą wykazywać niższe spożycie węglowodanów, białek, lipidów, witamin A-E-K, kwasu foliowego, selenu i cynku. W chorobie zwyrodnieniowej stawów ból zmniejszyła dieta z większą ilością tłuszczu i cukru, a próg bólu przy fibromialgii zwiększył się po zwiększeniu spożycia białka.
Oprócz tych rzeczy, nadwaga i otyłość okazała się również bardzo ściśle skorelowana z przewlekłymi bólami mięśniowo szkieletowymi.
Co zrobić?
W wyniku przewlekłego stresu, mnogości zanieczyszczeń, predyspozycji genetycznych, bardzo małej ilości ruchu i niewłaściwej diety, ogromna część społeczeństwa narażona jest na choroby i dolegliwości związane z przewlekłym stanem zapalnym.
W takim przypadku warto zastosować dietę i produkty, zmniejszające przewlekłe stany zapalne.

Dieta i produkty przeciwzapalne
Dieta przeciwzapalna opiera się na świeżej, niskoprzetworzonej żywności, głównie warzywach i owocach, zaleca się spożywanie różnorodnych produktów. Nie jest to dieta odchudzająca, więc powinna pokrywać nasze dzienne zapotrzebowanie energetyczne.
Produkty zabronione:
- słodzone napoje i soki owocowe;
- białe pieczywo, biały makaron i inne produkty z oczyszczonej mąki;
- sklepowe słodycze, pączki, drożdżówki;
- lody, kremy do ciast;
- słone przekąski: chipsy, paluszki, krakersy;
- wysoko przetworzone mięsa: parówki, konserwy, kiełbasy, wędliny o zawartości mięsa poniżej 90%, których masę zwiększa się poprzez ostrzykiwanie wodą z polifosforanami;
- kwasy tłuszczowe trans (utwardzone oleje roślinne);
- alkohole wysokoprocentowe, np. wódka, whisky, gin.
Produkty wskazanie
- Warzywa – szczególnie zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż), warzywa krzyżowe (kalafior, brokuł, brukselka, kapusta), marchew, buraki, cebula, fasolka,
- Owoce – im ciemniejsze owoce, tym więcej zawierają składników przeciwutleniających i przeciwzapalnych.
- Ziarna – ryż dziki, brązowy i basmati, kasza gryczana i jęczmienna, komosa ryżowa, płatki zbożowe to produkty polecane.
- Nasiona roślin strączkowych (1-2 porcje dziennie) – fasola, groch, soczewica, ciecierzyca.
- Zdrowe tłuszcze– polecanymi źródłami tłuszczu są oliwa z oliwek extra virgin, organiczny, tłoczony na zimno olej rzepakowy, orzechy włoskie i laskowe, pestki, szczególnie nasiona konopi i siemię lniane, nasiona chia, awokado, tłuste ryby morskie, jajka od kur karmionych paszą wzbogaconą w kwasy omega-3
- Ryby i owoce morza– łosoś, śledź, sardynki, tuńczyk czy makrela to źródła kwasów tłuszczowych omega-3
- Gotowane grzyby azjatyckie – grzyby shiitake, enokidake, maitake i inne
- Zioła i przyprawy – to składniki diety o potężnym potencjale antyoksydacyjnym. Można stosować zarówno świeże, jak i suszone.
- Herbata – zielona, biała i oolong
Podsumowanie
Zdrowie jest składową wielu czynników, by czuć się w pełni dobrze warto analizować je na różnych płaszczyznach. Przy przewlekłym stanie zapalnym w organizmie i przy przewlekłych bólach kręgosłupa, dieta przeciwzapalna może nam znacznie pomóc. Nie należy przy tym pomijać biomechaniki człowieka, warunków życia takich jak rodzaj pracy i pozycji, w której się spędza większość czasu. Ruch w tym wszystkim odgrywa również niesamowite znaczenie o czym więcej w kolejnych artykułach.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7431251/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7141322/