Czas rozstrzygnąć spór czy kaloria równa się kalorii.
Hipokrates, żyjący 400 lat p.n.e. wierzył, że ludzki organizm posiada wrodzoną zdolność do samoleczenia, a pożywienie stanowi podstawę naszego zdrowia i zapobiegania wszelkim chorobom. Praktycznie wszystkie dzisiaj diagnozowane choroby są dietozależne i większości z nich można by uniknąć, stosując właściwą profilaktykę w postaci prawidłowej, zdrowej diety.
„Niech pożywienie będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”
już tłumaczę dlaczego o tym wspominam.
Z termodynamicznego punktu widzenia kaloria to faktycznie kaloria.
Zdefiniowana jest jako ilość energii potrzebna do podniesienia temperatury 1 kilograma wody o 1 stopień Celsjusza.
Jednak nasz organizm to coś więcej niż tylko maszyna i jakość dostarczanej energii ma większe znaczenie.
Więc jeżeli mówimy o zdrowiu i dobrym samopoczuciu nie wszystkie kalorie są sobie równe.
trochę teorii
Pod koniec XIX wieku chemik W.O. Atwater i jego współpracownicy opracowali system, aby dowiedzieć się, ile energii – czyli ile kalorii – zawierają różne produkty spożywcze. Zasadniczo spalił próbki żywności i zarejestrował, ile energii uwalniają w postaci ciepła.
Jednak nie każdy kawałek energii w żywności, który może spalić się w laboratorium, jest faktycznie dostępny dla twojego organizmu. To, co naukowcy nazywają energią metabolizowaną, to różnica między całkowitą energią spożywanego pokarmu a energią, która wychodzi z organizmu niestrawiona w kale i moczu. Dla każdego z trzech makroskładników odżywczych – białek, węglowodanów i tłuszczów – Atwater opracował procent zawartych w nich kalorii, który faktycznie podlegałby metabolizmowi.

Według systemu Atwatera szacuje się, że jeden gram każdego makroskładnika dostarcza określoną liczbę kalorii.
Jakość spożywanych kalorii
Dietetycy zwracają uwagę na indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny pokarmu – czyli jak szybko i o ile podniesie on poziom glukozy we krwi. Wzrost poziomu glukozy we krwi wyzwala uwalnianie insuliny, co z kolei wpływa na metabolizm energetyczny i magazynowanie nadmiaru energii w postaci tłuszczu.
Ośrodki nagrody w mózgu zapalają się, gdy ludzie jedzą produkty o wysokim indeksie glikemicznym/ładunku, podkreślając przyjemne i uzależniające działanie pokarmów, takich jak cukierki lub białe pieczywo.
Zawartość błonnika w żywności to kolejna rzecz do rozważenia. Twoje ciało nie może trawić błonnika – znajdującego się w pokarmach roślinnych, takich jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i fasola – dla energii. Tak więc pokarmy bogate w błonnik mają zwykle mniej metabolizowanej energii i mogą pomóc Ci poczuć się sytym przy mniejszej liczbie kalorii.
Puste kalorie – pochodzące z żywności o minimalnej lub żadnej wartości odżywczej – to kolejny czynnik, który należy wziąć pod uwagę. Rzeczy takie jak biały cukier, napoje bezalkoholowe i wiele ultra przetworzonych przekąsek nie dostarczają zbyt wielu korzyści w postaci białka, witamin lub minerałów wraz z ich kaloriami, jeśli w ogóle. Przeciwieństwem byłaby żywność bogata w składniki odżywcze, która jest bogata w składniki odżywcze lub błonnik, a jednocześnie ma stosunkowo niską kaloryczność. Przykładami są szpinak, jabłka i fasola.
nie myśl o pustych kaloriach jak o neutralnych, dietetycy uważają je za kalorie szkodliwe, ponieważ mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie.
To co jemy wpływa również na to jak się czujemy. Wysokoprzetworzone produkty mogą dać nam poczucie satysfakcji przez krótki czas, po którym nastąpi obniżenie nastroju. Może to prowadzić do przejadania się a w dłuższej perspektywie otyłości i innych chorób.
Natomiast pokarm dobrej jakości może stanowić świetne podłoże do:
- prawidłowej produkcji hormonów,
- zmniejszania stanów zapalnych w organizmie,
- produkcji neuroprzekaźników,
- poprawy naszego samopoczucia,
- zwiększania odporności,
- zwiększenia witalności,
- ułatwienia relaksacji,
- utrzymaniu ciała młodym, elastycznym i silnym.
Podsumowanie
Jakość spożywanego pokarmu jest niezwykle istotna dla naszego samopoczucia i zdrowia. Z naszego punktu widzenia kaloria nie równa się kalorii. Jesteśmy tym co jemy i tym co wchłaniamy. Warto pamiętać o tym by używać jedzenia jako środka do utrzymania sprawności, zdrowia i jasności umysłu.